Skip to main content

A Mapei Tour de Zalakaros országúti maratonját a térségben fellelhető meredek, fal szerű emelkedőkről tették híressé. A brutális Gelse és a szörnyeteg Börzönce mellé 2022-ben egy új gyöngyszem, a CÉZÁR hegy csatlakozik. A Nagyrada településen található emelkedő igazi kihívás elé állít majd mindenkit a 137 és a 60 km-es táv indulói közül, nem sokkal a zalakarosi befutó előtt.

A CÉZÁR

A név nem túlzás, a környék rövid emelkedői közül az egyik legpompásabbat választottuk ki nektek. A hegyre ráfordulva az első részen kétoldalról fákkal benőtt keskeny út „vezet rá” az első 200 méteren minket a komolyabb részekre. Az első, 90 fokos kanyarban 15%-os meredekkel kell küzdeni, majd marad a 10% fölötti emelkedő a következő 100 méteren is. 

Innen egy pici szusszanás, 7%-on, majd jön egy újabb 13-15% közötti szakasz. Ekkor már elérjük a szőlőket és a víkendházakat és lesz is egy kis időnk kiélvezni a tájat, az 1115 méter hosszú emelkedő második fele már nem meredekebb sehol, mint 7%. 

A teljes mászás során 81 méter szintet teszünk meg, átlag 7%-on, de ezt a komputer nélkül sosem mondanánk, annyira nehéz! A lejtmenetben a régió egyik legszebb panorámája tárul elénk a Kis-Balatonnal és a meseszép zalai tájjal.

A CÉZÁR tetején létesítünk egy extra frissítő állomást is, mert hiszünk benne, hogy nagy szükség lesz rá. A hegy a 137 km-es maraton hegyi összetettjébe is beleszámít!

Strava szegmens: https://strava.app.link/vBse8zICErb